Alderstilpasset synskorreksjon med laser

Alderstilpasset synskorreksjon med laser

De vanligste øyensykdommene

De vanligste øyesykdommene i vårt moderne, vestlige samfunn er grå stær, maculadegenerasjon, brytningsfeil som nærsynthet, hornhinneskjevhet og overlangsynthet, grønn stær og diabetisk netthinnesykdom.
Foto: Rune Bergan
De vanligste øyesykdommene i vårt moderne, vestlige samfunn er grå stær, maculadegenerasjon, brytningsfeil som nærsynthet, hornhinneskjevhet og overlangsynthet, grønn stær og diabetisk netthinnesykdom. Medfødte øyesykdommer finnes også og noen mister synet på ett eller begge øyne som følge av ulykker. Penetrerende øyeskader er langt sjeldnere i dag enn for 20-30 år siden fordi vernebriller er blitt vanlige å bruke i både verkstedsindustrien, men også på hobbyrommet og biler er i dag utstyrt med air bag som forhindrer glassplinter

Grå stær kalles katarakt på fagspråket. Tilstanden skyldes fordunkling av øyets interne linse. Vanligvis er grå stær en del av kroppens aldringsprosess. Linsen mister etter hvert sin gjennomsiktighet og synet blir dårlig uansett brillestyrke.

Man behandler tilstanden ved å bytte den medfødte linsen inne i øyet som er blitt uklar med en ny og klar linse i kunststoff ved mikrokirurgi. Grå stær er vanligst å få i omlag 80 års alderen. 80% av alle 80 åringer har grå stær.

Man antar at tilstanden fremprovoseres av samlet dose UV stråling, genetikk og røyking. Genene fra våre foreldre kan vi gjøre lite med, men å la være å røyke og å bruke solbriller i solskinnet er nok det beste rådet man kan gi for å redusere sannsynligheten for å få grå stær.

Aldersrelatert Maculadegenerasjon (AMD) er en samling av forskjellige tilstander som rammer netthinnen sin sentrale del som kalles den gule flekk på norsk macula lutea på latin. Her befinner nervecellene for skarpsynet vårt seg. Om nervecellene i macula går helt tapt på begge øyne, så vil man kun se tåke midt i synsfeltet selv med briller. Man beholder normalt sidesyn.

Enkelte varianter av AMD kan behandles om man blir henvist til øyelege tidlig nok i forløpet. De første symptom på AMD varianten som kan behandles er at rette linjer blir bølgete. Behandlingen består av injeksjoner i det syke øyet hver 6. uke. Vi vet ikke helt hvorfor mange eldre får AMD, men man ser at forekomsten er høyere hos de som røyker og har dårlig kosthold enn øvrig i befolkningen. Forekomsten av AMD er høyest blant eldre i 80 års alderen. 10% av alle 80 åringer har AMD.

Grønn stær heter glaukom på fagspråket. Dette er en øyesykdom som skyldes tap av nerveceller i synsnerven. Netthinnen vår er forbundet med synssenteret i hjernen med synsnerven. Denne består av flere millioner lange nerveceller som strekker seg helt fra netthinnen til hjernen. Den vanligste formen for grønn stær kalles primary open angle glaucoma. POAG. Nervecelletapet i synsnerven skyldes forhøyet trykk inne i øyet over mange år. Øyeeplet er fullt opp av væske som fornyes hele tiden mens tilsvarende mengde væske filtreres ut. Når denne prosessen er i ubalanse og trykket inne i øyet reguleres for høyt, så vil synsnerven over tid ta skade av dette. Man kan normalt ikke kjenne at man har for høyt trykk inne i øyet og tilstanden kan kun forhindres ved å la optiker eller øyelege sjekke øyetrykket jevnlig fra man er 40-50 år gammel. Hvert 3-5 år anses for å være en grei hyppighet. Dette passer fint med alderen når man får behov for lesebriller. Det er lurt å gå til optiker eller øyelege da og samtidig få en grundig sjekk av øyehelsen i stedet for å kjøpe billige ferdiglesebriller og sløyfe kontrollen hos fagfolk.

Om man har nære slektninger med grønn stær, så er man kanskje arvelig disponert for sykdommen og bør sjekke øyetrykket  og synsnerven hos øyelege jevnlig fra 40 års alderen. Fastlegen din vil henvise deg til øyelege om dette er tilfelle. Behandlingen mot grønn stær består i å normalisere øyetrykket. Som oftest med øyedråper som dryppes en eller to ganger daglig livet ut. Om man behandler det forhøyede øyetrykket før synsnerven har tatt skade, unngår man grønn stær. Om man lar være å behandle forhøyet øyetrykk, så vil synsnerven gå til grunne i løpet av noen år. Først taper man sidesynet og til slutt forsvinner også det sentrale synsfeltet og man blir blind.

Vi vet lite om hvorfor enkelte får høyt trykk inne i øyet. Blodtrykk, kosthold og røykevaner virker ikke å ha noen statistisk sammenheng med denne lidelsen. Omlag 3% av alle mennesker over 70 år har forhøyet trykk i øyet og vil få alvorlig synstap om ikke tilstanden behandles.

Diabetisk netthinnesykdom er en potensielt alvorlig komplikasjon ved sukkersyke. Om man har diabetes er det viktig å følges opp av øyelege jevnlig og selvsagt være nøye med kosthold og medisiner, Dersom blodsukkernivået er dårlig regulert, vil sukker og lipid molekyler trenge inn i blodåreveggene og gjøre diffusjon av surstoff og næringsstoffer til vevene dårligere. I øyets netthinne vil dette gi en kronisk surstoffmangel som forårsaker nydannelse av blodkar som lett begynner å blø eller lekker blodplasma og fettstoffer inn i netthinnen. Netthinnen blir over tid ødelagt og man mister synet.

Den beste måten å unngå diabetisk netthinnesykdom er å påse at blodsukkeret er så stabilt som mulig og at man møter opp på øyelegekontrollene, er fysisk aktiv og ikke røyker. Om man er i ferd med å utvikle diabetes øyesykdom, så vil øyelegen behandle netthinnen ved å laserbehandle den perifere delen av netthinnen. Primærlege og indremedisiner vil iverksette ekstra tiltak for å optimalisere blodsukker, blodtrykk, kosthold. Mosjon er viktig. Røyking, manglende fysisk aktivitet og dårlig kosthold kan gjøre det svært vanskelig å behandle tilstanden, men om man legger om livsstilen, så er det som regel greit å behandle denne sykdommen. Omtrent 28% av alle diabetikere får diabetisk netthinnesykdom.

Brytningsfeil som nærsynthet, hornhinneskjevhet og langsynthet behandler vi med briller, kontaktlinser eller laseroperasjon. Om man får rette briller, kontaktlinser eller en laseroperasjon av hornhinnene, så vil synet være normalt. Omtrent 50 av alle mennesker har eller får en brytningsfeil i øynene og omtrent 100% av befolkningen behøver briller i hvert fall til å lese med etter fylte 50 år.

På fagspråket kalles nærsynthet for myopi, langsynthet er hyperopi, hornhinneskjevhet kalles astigmatisme og alderssynet som kommer i 50 årsalderen som gjør at vi trenger lesebriller eller progressive briller kalles presbyopi.

Medfødte øyesykdommer som diverse misdannelser av øynene, medfødt grønn stær eller medfødt grå stær er ganske sjeldne. Ofte kan man i dag hjelpe disse barna til å få og beholde brukbart syn med kirurgisk og medisinsk behandling.

Noen opplever å utvikle Retinitis Pigmentosa (RP) i tidlig voksenalder. Dette er en genetisk betinget destruksjon av nervecellene i netthinnen som ikke kan behandles. På verdensbasis forekommer tilstanden blant 0,025% av befolkningen (1/4000) og gir over tid tap av sidesynet. Man får såkalt "kikkertsyn" hvor kun den sentrale delen av synsfeltet fungerer. Noen RP pasienter opplever også å miste synet helt. Fordi vi ikke har noen behandling eller forebyggende tiltak mot RP slik vi har for de fleste andre øyesykdommer, så er RP den hyppigste årsaken til svaksynthet i den vestlige verden i dag.

I den tredje verden er nok grå stær og grønn stær den vanligste årsaken til sterk svaksynthet eller blindhet i tillegg til følgene av penetrerende øyeskader. Grå stær er enkelt og ikke spesielt kostbart å behandle. Mange kan få et normalt liv om de får tilgang til alminnelig legehjelp i den tredje verden. Grønn stær er også lett å behandle om man starter behandling tidsnok, men tilstanden krever oppfølging av fagfolk og pasienten må få tak i og dryppe øyedråper som man i den tredje verden ofte ikke har råd til.

 De beste rådene for å unngå problemer med synet er å bruke solbriller når man er ute i solen og vernebriller når man sender opp raketter og jobber med verktøy og redskaper hvor man kan få splinter i øyet.

Øyet er et organ som de andre i kroppen vår og et sunt kosthold, la være å røyke og drive med fysisk aktivitet er viktig for at kroppen vår skal fungere godt.

Videre så må man møte opp på legekontroller og ta medisinene sine om man har kroniske lidelser. For synet er dette spesielt viktig om man har diabetes og høyt blodtrykk.

 Godt tilpassede briller, kontaktlinser eller en moderne laserbehandling er viktig for å se godt om man har en brytningsfeil.

Dr Petter Montagu-Pettersen er lege og spesialist i øyesykdommer har i mange år utviklet spisskompetanse på laserbehandling av brytningsfeil. Til daglig driver han PMP Synskirurgi i Stavanger og kan kontaktes på petter@pmp-synskirurgi.no 

Les mer om våre behandlinger her:
Se våre priser her: 
 

Kundeuttalelser

22366362_10156743738339937_7294158596920881389_n
Dette er den ALLER beste investeringen jeg noen gang har gjort :-). Endelig et brillefritt og duggfritt liv :-) Og det aller beste er det hyggelige personalet :-) Det er HELT smertefritt og raskt utført :-) ANGRER IKKE EN DAG :-) Fornøyd kunde :-) 
- Anne K Egeland
1501232_10151750785066353_1316398983_o
Nå er det 1 døgn siden jeg gikk inn dørene hos PMP med minus 7, skjeve hornhinner og i tillegg hadde jeg alderstillegget slik at jeg ikke så noe på nært hold. Nå ser jeg godt både på nært og fjernt og har ingen problemer eller smerter med øynene... fantastisk!!!
- Frank Bertelsen
20819031_10154610471452273_1385956016624378330_o
Har brukt kontaktliser i 31 år. Fikk problemer og ubehag av lang linsebruk. Ble anbefalt av optiker å kontakte øyelege for optiker fikk ikke opp visus på meg. Valgte PMP Synskirurgi for jeg har lest masse positiv omtale av dem. Har vært veldig nærsynt. Med linsestryrke på - 7 og -9  så var jeg helt avhengig av linser. Nå har jeg blitt operert med stor suksess. Riktignok med et par touchuper i ettertid grunnet mitt dårlige syn. Ser nå godt på alle avstander. Et veldig profft team som jobber der. 
- Jan Audun Gjermundsen
20476526_10210014029932635_5574653653869821810_n
Jeg er bare sååå fornøyd!!
- Gunn Tajet Kleppe
nina_eia
Beste jeg har gjort i hele mitt liv. Kan anbefales :-) 
- Nina Eia
11537803_10153332264026276_6284652180450233317_n
Behandling i særklasse. 2 personer som virkelig vet hvordan å behandle mennesker. Trygt, informativt, behagelig og god atmosfære. Jeg følte meg velkommen og ivaretattfra første sekund. Anbefales på det varmeste. Tusen takk for et nytt syn på verden :-) 
- Arild D. Andersen
1602120_1376002825994984_684487375_o
Har ikke hatt briller på meg etter operasjonen :-)
​Bare positivt å si om både operasjonen, øyenlegen og sykepleieren. Ble godt ivaretatt både før, under operasjonen og etter. nå ser jeg bra på alle avstander. Anbefales :-) 
- Elisabeth Eikeskog Holta
19956900_1399905726713486_1195770637599717505_o
Profesjonellt, trygt og mennesklig utført laseroperasjon, som kan anbefales på det varmeste.
- Anne-May Waage
14380093_527796967426584_3321963201925643620_o
Helt topp, to år siden jeg tok denne laseroperasjonen, ingen bivirkninger.
- Olav Li
19400253_10213509059945589_6619680714715603667_o
Dette er en seriøs øyelege. Min operasjon for 3 år siden har vært helt uten komplikasjoner. Og jeg har redusert migreneanfallene mine. Kontaktliser og briller stimulerer muskler i hodet/ansikt/rundt øynene som kan trigge migreneanfall.
- Charlotte Haahr
19226002_1778464129110806_1878724225049197181_n
Hadde et kort inngrep og noen påfølgende timer med hvile her inne i dag, så nå er 50års bruk av briller og linser historie - takk for flott opplevelse.
- Rolf Kenneth Svensen
Ronny%20Nilsen
Torsdag 15.09.2016 var jeg hos PMP og tok laser. Etter over 34 år av min 40 år har jeg brukt linser/briller. Da min opptiker sa jeg ikke kunne ta laser, så tenkte jeg ikke mer over dette. Da så jeg å en anonnse på Facebook fra PMP om dette. Jeg sendte mail og fikk svar fort om jeg ville komme på undersøkelse og de hadde behandlet mange som hadde fått svar nei før. Så tirsdag 13.09.2016 kjørte jeg inn og tok en test. Det var nok til og ta operasjon, så de ville gjør det 2 dager etterpå. I dag 16.09.2016 sitter jeg med solbriller på inne og venner meg til at jeg har et normalt syn. Ser frem til mange år uten hjelpemidler  :) Tusen takk  :) Livet blir forandret nå  :)
- Ronny Nilsen
Joe%20McClounnan
I had the Presbyond Blended Vision treatment in May 2016. I confess I would never have gone for a consultation if I hadn't been recommended by two friends who had perfect results using PMP. My results were also perfect - I now have better than 20/20 vision and don't need reading glasses or contacts! I can't describe how life changing this procedure is after living with myopia and a bad astigmatism. For people who are sceptic about the number of positive reviews here, I rekon that these reflect the professionalism of Petter and his team and the fact that they use the latest technology. I would recommend anyone who's interested to go for a consultation... the worst that can happen is that you'll get a good eye checkup. Then it's just to find the courage (and the money) to do the right thing... and I can tell you from my experience that it was worth every kroner.
- Joe McClounnan
Siv%20Aakre%20Sletteb%C3%B8
I dag 26.9.2016 tok jeg laser mot aldersyn og det kan anbefales. Fantastisk personal og service. Skriver denne anmeldelse på mobil nå UTEN briller. Klar for en arbeidsdag i morgen foran dataskjerm uten briller!
- Siv Aakre Slettebø
Karen%20Ulland%20Godeseth
Det er helt fantastisk, etter 40 år med briller, kontaktlinser er dette nå historie. 9.sept tok jeg laser og det kan virkelig anbefales.
- Karen Ulland Godeseth
Randi%20Eline%20Pedersen%20Aklestad
Har vært på to ukers kontroll i dag. Er veldig fornøyd. Kan anbefales på det sterkeste. Fantastiske de som jobber der. Takk for god service!
- Randi Eline Pedersen Aklestad
Grethe%20H%C3%B8ien
Fantastiske folk så gjør ein kjempejobb!
- Grethe Høien
21368734_1730351480603495_4332060657984469188_o
Det var helt fantastisk. Kjempegod service og jeg følte meg helt trygg. herlig å bli kvitt brillene. Terningkast 6
- Torunn K. Evje
Beate%20Van%20Der%20Meijs
Bare et ord beskriver dette: MAGISK...
Fantastisk personal som informerer godt og får en til å føle seg trygg og godt ivaretatt. Anbefales på det sterkeste.. Tusen takk pmp for hauke blikket mitt( uten linser/briller)
- Beate Van Der Meijs
12096461_10205120380022652_836174496065548880_n
Det er helt fantastisk, etter 40 år med briller, kontaktlinser er dette nå historie. 9. september tok jeg laser og det kan virkelig anbefales. 
- Karen Ulland Godeseth
Arild%20D%20Andersen
Behandling i særklasse. 2 personer som virkelig vet hvordan å behandle mennesker. Trygt, informativt, behagelig og god atmosfære. Jeg følte meg velkommen og ivaretatt fra første sekund. Anbefales på det varmeste. Tusen takk for et nytt syn på verden  :-)
- Arild D. Andersen
Hans%20Winkels
Har hatt briller, linser og lesebriller i 51 år. Det er helt utrolig at jeg som hadde minus 9,5 nå kan se på alle avstander. Tusen takk PMP dere har utført en fantastisk god jobb og er evig takknemlig.
- Hans Winkels
Tone%20Jelsa%20Fr%C3%B8iland
Absolutt til å anbefale kjempefornøyd hele familien Jelsa
- Tone Jelsa Frøiland
Anne-May%20Waage
Profesjonelt, trygt og menneskelig utført laseropasjon, som anbefales på det varmeste
- Anne-May Waage
Torbj%C3%B8rn%20Madland
Fantastisk service. Ser frem til en hverdag uten briller og med godt syn. Anbefales  :)
- Torbjørn Madland
20604349_10156518521824937_4851476227227491058_n
Kjempe fornøyd :-) :-) :-)
- Anne K Egeland
15747477_1572086932820591_1797123150563924283_n
En fin opplevelse. Kan trygt anbefales. 
- Gro Nørbech Røstad

Bestill time

Trykk på knappen for å bestille time.

Har du spørsmål om våre behandlinger, referanser, metoder eller utstyr, ikke nøl med å ta kontakt.
Telefon:  976 58 664
Epost:  petter@pmp-synskirurgi.no

PMP Synskirurgi

976 58 664
Kongsgata 10, 4005 Stavanger
Den norske legeforening

Her finner du oss

kart
facebook
Besøk oss på facebook!
Personvernerklæring